wtorek, 2 kwietnia 2013

Cielęcina w sosie - sekret Mojej Babci

Od zawsze gdy mieliśmy przyjechać na obiad do Babci, Babcia pytała co ugotować. Nasza odpowiedź była niezmiennie ta sama: zupa grzybowa i cielęcina.
Zupa oczywiście z prawdziwych grzybów, a cielęcina w sosie śmietanowym. Moja mama też parę razy próbowała zrobić nam taką cielęcinę w domu, ale ta Babcina miała smak nie do podrobienia. Oto jej sekret:

1. Żeby cielęcina była krucha należy ją moczyć w mleku przez 2 dni
2. Cielęcinę obsmażamy na sklarowanym maśle, na patelnię dajemy posiekane 3-4 ząbki czosnku
3. Mięso obsmażamy ostrożnie by czosnek nie przypalił się
4. Cielęcinę przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości
5. Na końcu powstały sosik zagęszczamy kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką i wodą i doprawiamy solą, pieprzem
6. A teraz sekret Babci, który nadaje sosikowi niepowtarzalny smak: po zaciągnięciu sosu śmietaną należy dodać do niego trochę wody z ogórków kiszonych, sos nabiera ostrości, po prostu pasuje idealnie.

Poniżej zdjęcia naszej świątecznej cielęciny, a raczej marnych resztek, które ocalały po obiedzie :-) Fotograf był wolniejszy od głodnej rodzinki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz