sobota, 27 kwietnia 2013

Sernik marmurkowy

Piękna pogoda zachęca raczej do prac w ogródku i rozpoczęcia sezonu grillowego, ale dla tego sernika warto zostać chwilkę dłużej w kuchni.

Składniki:
  • 300 g herbatników
  • 200 g masła
Masa serowa:

  • 500 g twarogu
  • 100 g masła miękkiego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
 Polewa śmietanowa:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
300 g śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka cukru pudru

Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Za pomocą słoika docisnąć herbatniki do dna i boków formy do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao i zmielony ser oraz jajka. Masę wyłożyć na herbatniki i piec ok. 1 godz. w temp. 150 stopni.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, a potem nałożyć (z wyjątkiem 1 łyżki) na upieczony sernik. Rozpuszczoną we wrzątku kawę wymieszać z resztką śmietany i zrobić z niej kleksy na cieście, a potem wymieszać wykałaczką - tak jakby chciało się zrobić promyki słoneczka.

Sernik wkładamy jeszcze na 5 min. do piekarnika. Potem piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz