Składniki:
- 300 g herbatników
- 200 g masła
- 500 g twarogu
- 100 g masła miękkiego
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
300 g śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka cukru pudru
Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Za pomocą słoika docisnąć herbatniki do dna i boków formy do tarty lub tortownicy o średnicy 24 cm.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kakao i zmielony ser oraz jajka. Masę wyłożyć na herbatniki i piec ok. 1 godz. w temp. 150 stopni.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, a potem nałożyć (z wyjątkiem 1 łyżki) na upieczony sernik. Rozpuszczoną we wrzątku kawę wymieszać z resztką śmietany i zrobić z niej kleksy na cieście, a potem wymieszać wykałaczką - tak jakby chciało się zrobić promyki słoneczka.
Sernik wkładamy jeszcze na 5 min. do piekarnika. Potem piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz