sobota, 8 czerwca 2013

Dorsz po brazylijsku - w mleczku kokosowym

Oto nasz dzisiejszy obiad. Ryba w nowej odsłonie. W tym przepisie ważne jest aby użyć ryby dobrej jakości, bez lodu, żeby nam się rybka w trakcie gotowania nie rozpadła. 

Składniki:
  • 70 dag filetu z dorsza, rozmrożonego lub świeżego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 cebulki młode ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • puszka 350 ml mleczka kokosowego
Na głębokiej patelni należy podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać cebulkę ze szczypiorkiem, roztarty czosnek, paprykę i papryczkę chili. Smażyć 2 minuty.
Dodać pomidory i dusić 5 minut. Następnie dodajemy pietruszkę i kolendrę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Teraz wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Dodajemy kawałki surowej ryby i gotujemy na małym ogniu do 15 minut. Doprawiamy jeszcze raz i podajemy z ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz