Ten przepis należy do moich ulubionych dań bezmięsnych, zwłaszcza teraz gdy są świeże truskawki. Składniki: (na ok. 10 placuszków)
3 jajka
25 dag twarogu
15 dag mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
ewentualnie trochę mleka
olej do smażenia
Sos truskawkowy:
0,5 kg truskawek
cukier do smaku
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem. Dodajemy pokruszony ser (nie mielimy go, mają być grudki) oraz mąkę. Dalej ucieramy do połączenia wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dodać troszkę mleka. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy z obu stron. Podajemy z sosem truskawkowym. Można truskawki zblendować z cukrem na mus, ale ja wolę gdy są wyczuwalne kawałki truskawek, więc rozgniatam je widelcem i posypuje cukrem.
Wszystkie teksty i zdjęcia są własnością autorki bloga. Jakiekolwiek ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody jest zabronione.
BZIKowe podsumowanie - luty 2025
-
Uszanowanie. Przepraszam za lekkie opóźnienie. Na wstępie dwie uwagi
związane ze styczniowym podsumowaniem. Sprawa pierwsza to skleroza. W
zeszłomiesięcz...
Pysznosci...
OdpowiedzUsuńMoje dwa ulubione (placuszki serowe i truskawki) desery połączone w jednym przepisie :) Dzięki :) Mniam.
OdpowiedzUsuń