piątek, 7 czerwca 2013

Placuszki serowe z sosem truskawkowym

Ten przepis należy do moich ulubionych dań bezmięsnych, zwłaszcza teraz gdy są świeże truskawki.

Składniki: (na ok. 10 placuszków)
  • 3 jajka
  • 25 dag twarogu
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie trochę mleka
  • olej do smażenia
Sos truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier do smaku
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem. Dodajemy pokruszony ser (nie mielimy go, mają być grudki) oraz mąkę. Dalej ucieramy do połączenia wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dodać troszkę mleka. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy z obu stron. Podajemy z sosem truskawkowym. Można truskawki zblendować z cukrem na mus, ale ja wolę gdy są wyczuwalne kawałki truskawek, więc rozgniatam je widelcem i posypuje cukrem.




2 komentarze:

  1. Moje dwa ulubione (placuszki serowe i truskawki) desery połączone w jednym przepisie :) Dzięki :) Mniam.

    OdpowiedzUsuń