poniedziałek, 17 czerwca 2013

Słone ciasteczka - w 15 minut

Moja ulubiona przekąska do piwa. Znika błyskawicznie, nim na dobre zdąży wystygnąć ;-)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego schłodzonego
  • 1 ser feta
  • 1 bryndza
  • 3-4 plasterki żółtego sera
  • zioła suszone: oregano, bazylia
  • sezam
  • keczup
  • pieprz
Ciasto rozwijamy. Rozcinam wzdłuż, na 3 paski. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na pierwszy pasek rozsmarowujemy keczup, układamy na całej długości ser żółty, posypujemy oregano. Zwijamy jak roladę i kroimy na takie małe "ślimaczki". Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Drugi pasek smarujemy bryndzą i posypujemy pieprzem. Składamy na pół, po dłuższej krawędzi i także kroimy małe ciasteczka i na blachę.

Na ostatni pasek nakładamy kawałeczki pokruszonej fety, posypujemy bazylią. Zawijamy brzegi do środka, posypujemy sezamem i kroimy na kawałeczki. Układamy na blasze.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz