Składniki:
- 1,5 szklanki drobno pokruszonych lub zmielonych herbatników
- 5 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- pół szklanki soku z cytryny
- 4 żółtka
Spód tarty wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 10 minut, lekko podpiekamy.
W tym czasie robimy masę cytrynową: miksujemy mleczko z żółtkami i sokiem z cytryny. Gdy składniki się połączą wyciągamy tartę z piekarnika, na gorący spód wlewamy naszą masę i znów wkładamy do piekarnika na 15 minut, żeby żółtka się ścięły.
Tartę podajemy po ostudzeniu z bitą śmietaną. Na zdjęciu wersja bez śmietany, ponieważ ja jej nie lubię. Tarty wystarczy dla 6 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz