Składniki:
- 600g płatów śledziowych solonych*
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 5 średnich ziemniaków ugotowanych
- 5-6 łyżek majonezu
- słoik buraczków konserwowych tartych
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- do marynaty: ocet, liście laurowe, ziele angielskie, ostra papryka
Śledzie opłukać w wodzie i włożyć na całą noc do marynaty, którą przygotowujemy następująco:
Do garnka wlewamy ok. 0,5 litra wody oraz ocet. Ilość octu zależy od naszych upodobań, najlepiej dolewać go po trochu i próbować jaki poziom kwaskowatości nam odpowiada. Do wody z octem dajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie oraz jeśli ktoś lubi trochę ostrej papryki. Całość zagotowujemy. Gdy marynata wystygnie wkładamy do niej śledzie i zostawiamy na noc.
Następnego dnia przygotowujemy sałatkę. Układamy warstwami:
- na sam dół śledzie odsączone z zalewy i pokrojone w kawałki
- cebule, które solimy i pieprzymy
- potarte ziemniaki
- majonez
- odsączone buraczki
- potarte jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz