poniedziałek, 11 listopada 2013

Sałatka śledziowa


Hit wczorajszej imprezy. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:
  • 600g płatów śledziowych solonych*
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych
  • 5-6 łyżek majonezu
  • słoik buraczków konserwowych tartych
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • do marynaty: ocet, liście laurowe, ziele angielskie, ostra papryka
*można kupić od razu śledzie marynowane

Śledzie opłukać w wodzie i włożyć na całą noc do marynaty, którą przygotowujemy następująco:
Do garnka wlewamy ok. 0,5 litra wody oraz ocet. Ilość octu zależy od naszych upodobań, najlepiej dolewać go po trochu i próbować jaki poziom kwaskowatości nam odpowiada. Do wody z octem dajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie oraz jeśli ktoś lubi trochę ostrej papryki. Całość zagotowujemy. Gdy marynata wystygnie wkładamy do niej śledzie i zostawiamy na noc.

Następnego dnia przygotowujemy sałatkę. Układamy warstwami:
  1. na sam dół śledzie odsączone z zalewy i pokrojone w kawałki
  2. cebule, które solimy i pieprzymy
  3. potarte ziemniaki
  4. majonez
  5. odsączone buraczki
  6. potarte jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz