Składniki:
Na biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 3 prince-polo XXL
- puszka brzoskwiń
Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka z solą, dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i już nie miksujemy tylko mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-25 minut.
Ostudzony biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń.
Przygotowujemy masę: ubijamy śmietanę, do lekko ubitej, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy. Gdy masa jest sztywna dodajemy pokrojone w drobną kostkę prince-polo i brzoskwinie (odsączone i pokrojone również w kostkę). Masę nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy galaretki (rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku) i gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto.
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz