środa, 13 listopada 2013

Ciasto z prince-polo

Ciasto znika w mgnieniu oka i oto chodzi. Ze względu na bita śmietanę nie powinno zostawać do następnego dnia. Dlatego masę przygotowujemy w tym samym dniu, w którym chcemy ciasto podać.

Składniki:

Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 3 prince-polo XXL
  • puszka brzoskwiń
Na wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody.

Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka z solą, dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i już nie miksujemy tylko mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-25 minut.

Ostudzony biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń.
Przygotowujemy masę: ubijamy śmietanę, do lekko ubitej, dodajemy  cukier puder i śmietan-fixy. Gdy masa jest sztywna dodajemy pokrojone w drobną kostkę prince-polo i brzoskwinie (odsączone i pokrojone również w kostkę). Masę nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy galaretki (rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku) i gdy zaczną tężeć wylewamy na ciasto. 

Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz