sobota, 15 marca 2014

Ekspresowe krakersy

Nie ma to jak zdrowa domowa przekąska, gdy się człowiekowi zachce coś chrupnąć. Przyznaję, zrobiłam jeden kardynalny błąd: przygotowałam ciasto tylko z jednej porcji, która znikła zdecydowanie za szybko. Dlatego poniżej składniki w wersji podwojonej, a więc wyjdą 2 blaszki, jak na zdjęciu.

Składniki:
  • 200 g mÄ…ki kukurydzianej
  • 40 g mÄ…ki pszennej
  • 20 g masÅ‚a
  • 150 ml gorÄ…cej wody
  • 2 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, parmezan
W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy masło rozpuszczone w gorącej wodzie i wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy cieniutko, im cieńsze tym krakersy będą bardziej chrupiące i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypałam część parmezanem, a część dodatkowo pieprzem ziołowym.









Pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.






Przepis pochodzi z bloga http://smak-zdrowia.blogspot.com

2 komentarze:

  1. Witaj. :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award . Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń