Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki mąki zwykłej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 300 ml śmietany 36%
- 300 ml gęstego jogurtu typu bałkańskiego
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 słoik wiśni drylowanych
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić na biały puch. Od każdego rodzaju mąki odjąć po 1 łyżce i zastąpić to kakaem. Wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ubitych jaj i delikatnie, dokładnie mieszać łyżką. Piec ok 30-40 w 180 stopniach C. Wystudzić.
Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 0,5 szklanki wody, wystudzić i do każdje dodać po 150 ml jogurtu. Dokładnie zmiksować Śmietanę ubić na sztywno, podzielić na pół, dodać do każdje masy jogurtowej i dokładnie zmiksować.
Wyłożyć wydrylowane wiśnie na spód biszkoptowy i na przemian wykładać po kilka łyżek masy śmietanowo-jogurtowej. Po wyczerpaniu składników wygładzić wierzch ciasta i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
przepis pochodzi z http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-jogurtowe-z-wisniami-30077392
a tu torcik z pociągami:
Hej :) Jaką średnicę miała tortownica, w której robiłaś ciasto jogurtowe? :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń24 cm, pozdrawiam :-)
Usuń