Teraz chciałam podzielić się przepisem na domowy żurek, przygotowany na własnoręcznie zrobionym zakwasie.
Na zakwas potrzebne są:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- przegotowana ciepła woda
- piętka razowego chleba
Ja żurek robię w następujący sposób: do 3-litrowego garnka wlewam 1,5 litra wody w której obgotowuję wędzoną kość. Po ok. pół godzinie dodaję pokrojone w kostkę 4-5 ziemniaków i majeranek. Jak ziemniaki są miękkie, wlewam zakwas - cały, razem z mąką, która osiada na dnie i z czosnkiem. Doprowadzam zupę do zagotowania, mieszając, bo mąka lubi przywierać do dna. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupa jest gęsta, nie trzeba jej niczym zaciągać. Można dodać do gotowania np. białą kiełbasę. A do zupy ugotować osobno jajka na twardo.
A to mój zakwas na chwilę przed wlaniem do zupy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz