środa, 20 marca 2013

Ruskie muszle

Bardzo lubię pierogi ruskie. Trzeba jednak przyznać, że z pierogami jest troszkę zabawy, a przy dwójce maluchów w domu, po prostu szkoda czasu na lepienie pierogów, więc farszem do pierogów ruskich postanowiłam wypełnić muszle makaronowe:

Składniki:
(dla 2 dorosłych i 1 czterolatka)
  • 30 dag biaÅ‚ego sera
  • 4-5 Å›rednich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 cebula
  • 1 kieÅ‚baska Å›lÄ…ska (niekoniecznie)
  • 2 Å‚yżki oleju
  • do polania: cebula zrumieniona na boczku wÄ™dzonym
  • makaron muszle po 5-7 na os.; 3 szt. na malucha
  • sól, pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cedzimy i przelewamy zimną wodą. Przestudzone ziemniaki obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy do tego kiełbaskę podduszoną na cebulce i oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do muszelek. Muszle układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Polewamy stopionym boczkiem z cebulką, ale nie jest to konieczne, bez tego i tak muszle będą smakowały, a nie będą takie kaloryczne. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy ok. 20-30 min. w temp. 150 stopni. Podajemy z dowolną surówką (u nas dziś była marchewka z jabłkiem).


2 komentarze:

  1. Jem pierogi ruskie od tylu lat, ale nie wpadłam na to żeby upchnąć ruskie nadzienie do makaronu(który uwielbiam)Wniosek jest jeden: Proste przepisy są najlepsze! :)
    Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł! no genialny :))) już wiem co zrobię z drugą połową paczki conchiglioni, która mi zalega :)

    OdpowiedzUsuń