poniedziałek, 14 lipca 2014

Tarta z borówkami

Sezon na borówki w pełni. Tydzień temu piekłam ciasto drożdżowe z borówkami, w sobotę dla odmiany były borówki na kruchym spodzie, w dodatku czekoladowym.

Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 125 dag masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • ok. 40 dag borówek
  • 1 łyżka lodowatej wody
Beza:
  • 3-4 białka
  • pół szklanki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
 Najpierw przygotowujemy ciasto: z podanych wyżej składników (oprócz borówek) zagniatamy szybko ciasto, owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na ok. 15-20 minut do zamrażarki.
Następnie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty, którą wcześniej należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika, temp. 180 stopni na 15-20 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy białka, dodajemy do nich cukier i sok z cytryny. Gdy piana jest sztywna i lśniąca, wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim borówki i rozsmarowujemy bezę. Pieczemy ok. 30 minut.



2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda ta tarta!! Pozdrawiamy i zapraszam do Nas, gdzie już jutro rusza rozdawajka dla Naszych fanów~!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń