wtorek, 8 lipca 2014

Naleśniki na ostro

Nasz dzisiejszy obiad. Pomysł pochodzi z portalu Wielkie Żarcie. Składniki podane na ciasto naleśnikowe pozwalają upiec 6 dużych naleśników.

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ulubione zioła
Wszystkie składniki miksujemy, łącznie z olejem, który sprawia że naleśniki są elastyczne. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, każdorazowo wlewając na patelnię odrobinę oleju. Ponieważ danie serwuje się na ciepło przed smażeniem naleśników należy przygotować nadzienie.



Nadzienie:
  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • oliwki czarne
  • pęczek rzodkiewek
  • cebula
  • szynka w plastrach lub boczek 1-2 szt. na każdy naleśnik
  • mały jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • keczup
Z warzyw (oprócz cebuli) przygotowujemy sałatkę: kroimy w kostkę pomidory i ogórki, rzodkiewkę na plasterki. Z jogurtu, majonezu i roztartego czosnku robimy sos.



Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochelkę ciasta, układamy na cieście kilka plasterków cebuli i szynki lub boczku. Smażymy na rumiano z obu stron.



Na gorący naleśnik układamy sałatkę, polewamy sosem jogurtowym, składamy na pół i polewamy keczupem. 

1 komentarz: