Składniki: dla 4 dorosłych osób
- 3 litrowy garnek pełen obranych ziemniaków
- 0,5 kg małych truskawek
- mąka ziemniaczana
- 2 żółtka
- sól
- pół kostki masła
- cukier
Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gdy ziemniaki są mocno ciepłe i nie parzą nas w ręce mieszamy je z mąką i dodajemy 2 żółtka. Ciasto zarabiamy.
W garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie nabieramy po troszku masy ziemniaczanej i obklejamy nią truskawki. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę, gaz przykręcamy do minimum i nie przykrywamy garnka. Gdy knedle wypłyną, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty i odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Dzięki temu, że ziemniaki mieli się gorące, ciasto jest mięciutkie.
Rada: jeśli rodzinka je na raty, (dzieci wcześniej, a wracający z pracy tata później) najlepiej kluski przygotowywać na bieżąco, nie robić od razu z całości ciasta, wystarczy ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
Mniamniusne...Jutro robie ..pozdrowionka...
OdpowiedzUsuń