czwartek, 3 lipca 2014

Knedle z truskawkami

Idealny przepis na kluski śląskie lub - jeśli je nadziać owocami -  knedle, albo mięsem - będą pyzy. Przepis pochodzi od mojej teściowej i jest niezawodny.

Składniki: dla 4 dorosłych osób
  • 3 litrowy garnek pełen obranych ziemniaków
  • 0,5 kg małych truskawek
  • mąka ziemniaczana
  • 2 żółtka
  • sól
  • pół kostki masła
  • cukier
Posolone ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po ok. 10 minutach, jeszcze gorące mielimy. Uklepujemy zmielone ziemniaki w misce i dzielimy je na 4 części.
Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Gdy ziemniaki są mocno ciepłe i nie parzą nas w ręce mieszamy je z mąką i dodajemy 2 żółtka. Ciasto zarabiamy.



W garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie nabieramy po troszku masy ziemniaczanej i obklejamy nią truskawki. Knedle wrzucamy na gotującą się wodę, gaz przykręcamy do minimum i nie przykrywamy garnka. Gdy knedle wypłyną, gotujemy je jeszcze 1-2 minuty i odcedzamy.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Dzięki temu, że ziemniaki mieli się gorące, ciasto jest mięciutkie.
Rada: jeśli rodzinka je na raty, (dzieci wcześniej, a wracający z pracy tata później) najlepiej kluski przygotowywać na bieżąco, nie robić od razu z całości ciasta, wystarczy ciasto przykryć ściereczką, aby nie wysychało.




1 komentarz: