sobota, 18 maja 2013

Cukinia z grilla

W zeszłym roku pierwszy raz grillowałam cukinie. Tak mi one zasmakowały, że w tym roku postanowiłam zasadzić cukinie w ogródku. Dziś posadziłam moje  sadzonki i z tej okazji zamieszczam przepis na cukinie z grilla:

Składniki:
  • cukinie
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie
Celowo nie podaję ilości. Wszystko zależy od tego ile mamy cukinii i jakie są duże.

Cukinie obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć całość do miski i polać oliwą z oliwek, posolić i posypać ziołami, wszystko dokładnie wymieszać. Nie podaję proporcji, bo to zależy od gustu jak kto woli, ważne tylko żeby cukinie były obtoczone oliwą.
Tak przygotowane cukinie piec na grillu, najlepiej na tacce, aż będą miękkie.

W tym roku mimo, że sezon grillowy rozpoczęliśmy, cukinie jeszcze nie grillowałam (za drogie, albo marne okazy). Tak więc zdjęcie zamieszczę przy najbliższej okazji. 
 ***
Dziś (15 czerwca) grillowałam cukinie i nie kroiłam w półplasterki. Po prostu zostawiłam pokrojone na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz