poniedziałek, 6 maja 2013

Schabowe w panierce serowo-cebulowej

Na obiad z okazji roczku Jasia podałam kotlety schabowe w panierce serowo-cebulowej. Lubię podawać mięso w ten sposób, ponieważ wszystko mogę sobie wcześniej przygotować, a jak przyjdą goście, schabowe "same się pieką" i nie muszę stać przy patelni.

Składniki:
  • 12 kotletów schabowych
  • olej do smażenia kotletów
  • 25 dag cebuli
  • 1 łyzka oleju
  • 2 łyżki keczupu
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • zioła prowansalskie
Kotlety rozbić tłuczkiem, lekko posolić i obsmażyć na patelni. Przełożyć kotlety do rondla, podlać wodą, doprawić vegetą i dusić do miękkości.
Przygotować panierkę: na 1 łyżce oleju udusić cebulę pokrojoną w kostkę i zmiksować. Do zimnej cebuli dodać potarty ser żółty, żółtko, śmietanę i zioła. Wszystko wymieszać. Kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kotlet nakładamy panierkę i zapiekamy 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Oprócz schabowych podałam bitki wołowe w sosie. Aby wołowina była miękka należy w trakcie gotowania dodać łyżeczkę musztardy. Zdziała cuda! Mięso mięciutkie, rozpływa się w ustach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz