Nigdy wcześniej nie robiłam nic z selera naciowego, bo mi nie smakował. Przeszkadzał mi jego ostry, specyficzny smak. Do dziś. Znalazłam przepis, dzięki któremu seler zagości na stałe w naszym menu. Składniki:
3-4 łodygi selera naciowego
garść rodzynek
śmietana 18% (3-4 łyżki)
Seler umyć, pokroić najpierw wzdłuż, a potem na kawałeczki. W garnku zagotować wodę i wyłączyć ją. Do wrzątku wrzucić seler i rodzynki. Zostawić na 20 minut. Odcedzić i zostawić do wystudzenia. Dodać śmietanę. Surówka gotowa! Dzięki sparzeniu, seler traci swój ostry zapach, a nadal pozostaje chrupiący. Idealnie pasuje z rodzynkami. Jak ktoś chce można jeszcze surówkę dosłodzić.
Chętnie poznam inne sprawdzone przepisy z selerem naciowym w roli głównej. Zna ktoś?
Wszystkie teksty i zdjęcia są własnością autorki bloga. Jakiekolwiek ich kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie bez mojej wiedzy i zgody jest zabronione.
BZIKowe podsumowanie - luty 2025
-
Uszanowanie. Przepraszam za lekkie opóźnienie. Na wstępie dwie uwagi
związane ze styczniowym podsumowaniem. Sprawa pierwsza to skleroza. W
zeszłomiesięcz...
Smietana kwaśna czy słodka smietanka ?
OdpowiedzUsuńkwaśna śmietana
OdpowiedzUsuń-kupiłam świeży , na widok chrupiący seler naciowy , szukam smacznej potrawy ? - bo jak mróz to może seler naciowy na ciepło ?
OdpowiedzUsuń