niedziela, 20 października 2013

Ciasteczka serowe z jabłkami

Kolejna impreza rodzinna zachęciła /czyt. zmusiła ;-) / do wypróbowania nowego przepisu, za który serdecznie dziękuję Angelice i Kasi.
Ciasteczka można również robić z marmoladą, zamiast jabłek, również są smaczne, ale skoro u nas osiem jabłonek w ogrodzie...

Składniki:
  • 500 g sera białego zmielonego
  • 500 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • jabłka obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojone na plasterki
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie cynamon
Mąkę, ser i margarynę zagnieść na ciasto i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy jak na pierogi i wykrawamy kółka szklanką. Na każdym kółku układamy plasterek jabłka (nasze jabłka są małe, więc były to ósemki, a nie plasterki) i zlepiamy jak pieroga.
Układamy na blaszce wysmarowanej margaryna lub na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 150-180 stopni, do zrumienienia, około 15 minut. Od razu, gorące posypujemy obficie cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Są niewiarygodnie proste w zrobieniu, aż dziwę się sobie, że do tej pory jadłam tylko takie kupione w cukierni... muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń