Pomysł na pasztet pochodzi z portalu Wielkie Żarcie.
Składniki:
- 2 średnie cukinie (3-4 szklanki potartej cukinii)
- 150 g pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- 200 g sera żółtego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz, vegeta
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do keksówki lub formy na tartę wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut.
Wygląda smakowicie. Bardzo lubię tego typu potrawy, dlatego chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMiło mi. Mąż gdy spróbował pasztetu, powiedział: aż trudno uwierzyć, że tu nie ma mięsa!
OdpowiedzUsuń