wtorek, 22 października 2013

Pasztet z cukinii

Muszę się przyznać: eksperymentowałam w niedzielę na naszych gościach. Na szczęście z sukcesem. Nie dość że wszyscy przeżyli, to jeszcze im smakowało!
Pomysł na pasztet pochodzi z portalu Wielkie Żarcie.

Składniki:
  • 2 Å›rednie cukinie (3-4 szklanki potartej cukinii)
  • 150 g pieczarek
  • 1 Å›rednia marchewka
  • 1 Å›rednia cebula
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 szklanki buÅ‚ki tartej
  • 200 g sera żółtego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a
  • 1 Å‚yżka tymianku
  • sól, pieprz, vegeta

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do keksówki lub formy na tartę wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut.


2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Bardzo lubię tego typu potrawy, dlatego chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi. Mąż gdy spróbował pasztetu, powiedział: aż trudno uwierzyć, że tu nie ma mięsa!

    OdpowiedzUsuń