sobota, 26 października 2013

Masa orzechowa do tortu

Specjalnie na życzenie mojego kochanego męża, piekliśmy na jego urodziny tort orzechowy. Przepis dostałam od mojej teściowej. Proporcje, które podałam poniżej są dostosowane do tortu, w wersji oryginalnej czyli o połowę mniejszej, teściowa masę przygotowywała do rolady biszkoptowej.

Składniki:
  • biszkopt z 6 jaj
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • ok. 1/2 szklanki wrzącego mleka
  • kostka masła
  • kostka margaryny
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem. Powstanie gęsty kogel-mogel, który należy ostudzić. W osobnej misce utrzeć masło z margaryną. Do orzechów pomału wlewać gorące mleko, tak aby powstała gęsta papka. Orzechy również należy zostawić do wystygnięcia. Gdy masa jajeczna wystygnie, dodajemy ją po trochu do masła i margaryny, na przemian z wystudzonymi orzechami cały czas ucierając.

Biszkopt przekrawamy, nasączamy herbatą lub alkoholem. Smarujemy masą i dekorujemy. U nas dekoracją były kryształki galaretki, które sprawiały że tort nie był mdły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz