piątek, 18 października 2013

Imprezowa sałatka gyros

Dziś klasyka sałatek. Pewnie każda pani domu ma swoja wersję tej pysznej sałatki, a jeśli nie, to szczerze zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego!

Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • przyprawa gyros
  • 2 cebule czerwone
  • puszka kukurydzy
  • słoik sałatki szwedzkiej
  • 1 kapusta pekińska
  • majonez
  • keczup
Z podanych składników przygotowałam dwie duże miski sałatki.

Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączone z tłuszczu i ostudzone mięso układamy na dnie miski. Następnie smarujemy go keczupem. Na to układamy posiekaną w piórka cebulę oraz układam warstwę porwanej na kawałeczki kapusty i odsączoną sałatkę szwedzką. Następnie wysypuję odsączoną kukurydzę. Na górę daję jeszcze jedną warstwę kapusty, którą smaruję majonezem i robię esy-floresy z keczupu.

Sałatkę podaję ze świeżo upieczonymi bułeczkami, własnej roboty oczywiście.


1 komentarz: