wtorek, 29 października 2013

Sałatka meksykańska

Dla wielbicieli sałatek tym razem sałatka meksykańska z mięsem mielonym i nachosami.

Składniki:
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  •  300 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • puszka fasolki czerwonej
  • paczka nachosów
  • przyprawa meksykańska do mięsa lub Chilli con carne
  • olej do usmażenia mięsa i pieczarek
  • 200 g sera żółtego potartego na dużych oczkach
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • czosnek
Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy meksykańskiej i ewentualnie soli. Mięso musi być dobrze przyprawione, ponieważ reszta składników sałatki jest raczej łagodna i trzeba odpowiednio zaznaczyć akcent meksykański.
Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu odparowujemy pokrojone pieczarki, które również należy posolić.
Przygotowujemy sos majonezowy: mieszamy ok. pół szklanki majonezu z taką samą ilością jogurtu i dodajemy roztarty ząbek czosnku.
Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności:
  • na dnie miski poszatkowana kapusta
  • pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
  • ogórek zielony w półplasterki
  • mięso - ostudzone
  • pieczarki - ostudzone
  • fasolka czerwona
  • kukrydza
  • ser żółty
  • całość smarujemy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszone nachosy
  • miskę dekorujemy całymi nachosami, 
Resztę sosu podałam w osobnej sosjerce, każdy z gości sam mógł sobie odpowiednio doprawić nim sałatkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz