Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 500 g mięsa mielonego
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- puszka fasolki czerwonej
- paczka nachosów
- przyprawa meksykańska do mięsa lub Chilli con carne
- olej do usmażenia mięsa i pieczarek
- 200 g sera żółtego potartego na dużych oczkach
- jogurt naturalny
- majonez
- czosnek
Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu odparowujemy pokrojone pieczarki, które również należy posolić.
Przygotowujemy sos majonezowy: mieszamy ok. pół szklanki majonezu z taką samą ilością jogurtu i dodajemy roztarty ząbek czosnku.
Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności:
- na dnie miski poszatkowana kapusta
- pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
- ogórek zielony w półplasterki
- mięso - ostudzone
- pieczarki - ostudzone
- fasolka czerwona
- kukrydza
- ser żółty
- całość smarujemy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszone nachosy
- miskę dekorujemy całymi nachosami,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz