Mój mąż lubi mięsa na słodko. Więc specjalnie z myślą o nim znalazłam na Wielkim Żarciu ten przepis. Ja znalazłam, a Janusz gotował :-) Muszę przyznać, że wyszło mu pysznie!!!
Składniki:
- 6 plastrów karczku, lekko rozbić tłuczkiem
- pół szklanki oleju
- pół szklanki keczupu (może być ostry)
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- vegeta
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cayenne (opcjonalnie)
Mięso posypujemy vegetą i zostawiamy na ok. godzinę. Potem układamy mięso na blaszce, najlepiej na papierze do pieczenie, wtedy nie przywiera. Przygotowujemy sos: mieszamy olej, keczup i powidła. Dodajemy do tego cebulę i roztarty czosnek. Sosem polewamy mięso. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości, ok. 1 godziny. Smakuje wyśmienicie. Jednak następnym razem na plastry mięsa, których nie będą jadły dzieci dodam pieprz cayenne i ostry keczup. Stwierdziliśmy z mężem, że mięsko pyszne ale za delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz