poniedziałek, 16 grudnia 2013

Miodowa krówka

Przepis pochodzi z gazetki "Świąteczne ciasta. Hity kulinarne z www.przyslijprzepis.pl". Planowałam ciasto upiec na święta, ale ponieważ w niedzielę mieliśmy gości, upiekłam ciasto wcześniej.



Składniki na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  
    • Dodatkowo:
    • gotowy krem karpatkowy
    • mleko i margaryna potrzebne do jego przygotowania
    • puszka masy krówkowej
    • orzechy włoskie do posypania ciasta
Z podanych  składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i układamy na 2 blachach (25x36cm). Pieczemy na złoto w 170 stopniach.

Krem karpatkowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeden placek smarujemy 1/4 masy krówkowej i nakładamy krem karpatkowy. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą masy krówkowej i posypujemy posypujemy orzechami.
Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem, żeby zmiękło!

Na zdjęciu w tle choinka zrobiona ręcznie przez mojego gościa. Dziękuję Kasiu! :-)


i w całej okazałości :-)

3 komentarze: