Dzisiejszy post przyda się tym osobom, które na Wigilię pieką duże ilości karpia. Sprawdziłam osobiście rok temu i w tym roku na pewno upiekę karpia tym samym sposobem.
Składniki:
- karp poporcjowany, posolony
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- masło
Karpia panierujemy jak zawsze w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta. Moje ułatwienie polega na tym, że nie smażę ryby na patelni, tylko piekę w piekarniku. W tym celu należy posmarować masłem blachę, ja używam tej, która była na wyposażeniu piekarnika. Na blasze układamy opanierowanego karpia. Na każdy kawałek ryby układamy po 2-3 wiórki masła. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-180 stopni na 15 minut. Następnie ryby odwracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie ryby powinny być upieczone.
Karp pieczony tym sposobem przyrządza się o wiele szybciej, w dodatku nie absorbuje tyle czasu co stanie przy patelni i ciągłe pilnowanie ryb. No i za jednym zamachem mamy od razu upieczoną sporą ilość karpia, który w wyłączonym piekarniku może jeszcze chwilę poleżeć i poczekać na Wigilijną kolację.
Zdjęcia zamieszczę po Świętach, jak nie zapomnę sfotografować karpi.
ja podaje karpia z pieczonymi pieczarkami i podobnie przyrządzam
OdpowiedzUsuń