poniedziałek, 2 grudnia 2013

Szybka zupa porowa

To naprawdę prosta zupa. Nic szczególnego, postanowiłam jednak podzielić się przepisem gdyż nigdzie wcześniej nie spotkałam się z taką wersją zupy. Zawsze trafiam na przepisy zupy krem z pora. A nasza jest z lanym ciastem. Dzieciakom bardzo smakuje!

Składniki:
  • rosół z dnia poprzedniego lub bulion woÅ‚owy z kostki
  • 1 por
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • trochÄ™ mleka
  • Å›mietana do zabielenia zupy
  • na lane ciasto: 1 jajko + 2 Å‚yżki czubate mÄ…ki
  • sól
W garnku roztapiamy masÅ‚o. Por przekrawamy wzdÅ‚uż, ale nie caÅ‚y i myjemy go pod bieżącÄ… wodÄ….  Kroimy pora na półplasterki. JeÅ›li jest duży to najpierw przekrawamy go jeszcze raz wzdÅ‚uż, powstanÄ… ćwierć plasterki, żeby w zupie nie pÅ‚ywaÅ‚y za dÅ‚ugie nitki. Dusimy pora na maÅ›le, lekko go solÄ…c. Gdy robi siÄ™ miÄ™kki podlewamy go troszkÄ™ mlekiem i troszkÄ™ rosoÅ‚em. Gdy siÄ™ zagotuje dolewamy resztÄ™ rosoÅ‚u. Gdy caÅ‚ość siÄ™ zagotuje wlewamy zrobione wczeÅ›niej lane ciasto. Gdyby lane ciasto byÅ‚o za gÄ™ste można do niego dodać troszkÄ™ wody. Kiedy kluski w zupie sÄ… miÄ™kkie, zabielamy jÄ… Å›mietanÄ….


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz