To naprawdę prosta zupa. Nic szczególnego, postanowiłam jednak podzielić się przepisem gdyż nigdzie wcześniej nie spotkałam się z taką wersją zupy. Zawsze trafiam na przepisy zupy krem z pora. A nasza jest z lanym ciastem. Dzieciakom bardzo smakuje!
Składniki:
- rosół z dnia poprzedniego lub bulion wołowy z kostki
- 1 por
- 2 łyżki masła
- trochę mleka
- śmietana do zabielenia zupy
- na lane ciasto: 1 jajko + 2 łyżki czubate mąki
- sól
W garnku roztapiamy masło. Por przekrawamy wzdłuż, ale nie cały i myjemy go pod bieżącą wodą. Kroimy pora na półplasterki. Jeśli jest duży to najpierw przekrawamy go jeszcze raz wzdłuż, powstaną ćwierć plasterki, żeby w zupie nie pływały za długie nitki. Dusimy pora na maśle, lekko go soląc. Gdy robi się miękki podlewamy go troszkę mlekiem i troszkę rosołem. Gdy się zagotuje dolewamy resztę rosołu. Gdy całość się zagotuje wlewamy zrobione wcześniej lane ciasto. Gdyby lane ciasto było za gęste można do niego dodać troszkę wody. Kiedy kluski w zupie są miękkie, zabielamy ją śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz