wtorek, 3 grudnia 2013

Zapiekanka brokułowa

Zapiekanki to wdzięczny obiad. Pozwalają na zużycie różnych produktów, które leżą w lodówce. Krótko mówiąc, "zapiekanka na winie", czyli co się nawinie....

Składniki: (dla 2 dorosłych i jednego 5-latka)
  • 1/3 paczki makaronu świderki
  • 10 dag szynki
  • 10 dag sera żółtego
  • biała część pora
  • pół brokuła
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Makaron i brokuł ugotować. Dla zaoszczędzenia garnków wrzucam do wrzątku makaron i brokuł razem. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na oleju należy poddusić szynkę pokrojoną w kostkę i por pokrojony w półplasterki.



Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną układamy połowę makaronu, na to por z szynką, a następnie brokuły. Na górę wykładamy resztę makaronu i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekamy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Przygotowanie sosu: 
na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Zalewamy mlekiem i mieszamy do zagotowania. Dodajemy roztarty z solą czosnek. Ewentualnie doprawiamy do smaku.



1 komentarz: