Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 100 g kaszy gryczanej prażonej
- 300 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
- 6-8 plastrów boczku wędzonego
- olej do obsmażenia mięsa
Przygotowujemy panierkę:
Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowaną odcedzamy. Następnie zagotowujemy bulion, zdejmujemy go z gazu i dodajemy mąkę, i zaraz potem jajko. Energicznie mieszamy aby nie było grudek. Do ciasta (jest bardzo rzadkie) dodajemy kaszę. Ponieważ ciasto dalej było rzadkie (inaczej niż na zdjęciu w gazecie) to podgotowałam go kilka minut i na końcu dodałam pietruszkę.
Na każdy schab układamy plasterek boczku wędzonego (mąż wędził osobiście - PYCHA!) a na to panierka z kaszy. Zapiekamy w piekarniku w ok. 180 stopniach, do miękkości, u mnie zajęło to ok. 40 minut. Przez większość czasu blachę miałam przykrytą folią, żeby panierka za bardzo nie wyschła i nie spaliła się.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz