poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Budyniowe - bez pieczenia

Przepis pochodzi z najnowszej sierpniowej gazetki "Gotuj krok po kroku". Robi się go błyskawicznie, na wykonanie i stężenia wystarczą 3-4 godziny.

Składniki:
  • 3 opakowania herbatników po 100g
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 750 ml mleka
  • 100g winogron ciemnych
Na blaszce lub jak u mnie w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 28 x 24 cm układamy połowę herbatników. Gotujemy 500ml mleka, w reszcie (250 ml) rozpuszczamy 3 budynie.Moje budynie nie chciały się jednak rozpuścić w tej ilości mleka i "na oko" dolałam jeszcze trochę.
Gdy mleko się gotuje wlewamy budynie i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Połowę budyniu układamy na herbatnikach. Na to druga warstwa herbatników i rozsmarowujemy resztę budyniu.
Winogrona rozkrawamy i wyjmujemy pestki. Układamy owoce na cieście i zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody, czyli 500ml). Wstawiamy do lodówki, do zastygnięcia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz