wtorek, 4 sierpnia 2015

Placuszki z ricotty

Pyszne, delikatne, puszyste. Robi się je szybciutko, tak alternatywa dla tych, którym znudziły się kanapki na kolację (czyli moich dzieci).

Składniki:
  • 1 opakowanie serka ricotta 250 g
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • opcjonalnie: olej do smażenia (można też smażyć na suchej patelni teflonowej)
Żółtka mieszamy z mąką, mlekiem i ricottą. Do masy dodajemy ubite białka z szczyptą soli.  Smażymy na rozgrzanej patelni, na rumiano. Dzieci jadły placuszki z cukrem, świetnie pasują jednak do nich sezonowe owoce (truskawki, maliny) lub dżem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz