wtorek, 6 sierpnia 2013

Skrzydełka na ostro

Kiedyś, dawno temu wypróbowałam przepis, bardzo nam smakował, ale jakoś o nim zapomniałam. Dziś postanowiłam go powtórzyć.

Składniki:
  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżka miodu
  • papryka chili w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa
Umyte i oczyszczone skrzydełka nacieramy marynatą przygotowaną z roztartego czosnku z solą i pozostałych składników, oprócz oliwy. Pojemnik ze skrzydełkami w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Blachę nacieramy oliwą, tak aby na dnie była jej cienka warstwa. Przekładamy skrzydełka na blachę i pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni.
Skrzydełka smakują na ciepło, np. z ryżem i surówką jak i na zimno z chlebem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz