Mam nadzieję, że mąż doceni moje starania i będzie mu smakowało.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 1 szklanka + 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- cukier waniliowy
- dżem porzeczkowy
- jabłka lub inne owoce, skórka pomarańczy, orzechy włoskie posiekane (nie są obowiązkowe, ale skoro to wersja all inclusive...)
W międzyczasie na wysmarowaną blachę dajemy jasny spód, smarujemy go dżemem.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru i dalej ubijamy na sztywno.
Na posmarowane dżemem ciasto trzemy wyjęte z zamrażarki ciasto kakaowe.
Na to dałam przesmażone jabłka i skórkę z pomarańczy. Tak jak pisałam, nie są one konieczne, dżem wystarczy, no ale mi zależało żeby wyszło naprawdę pysznie....
Na jabłka (lub w wersji bez owoców na ciasto kakaowe) dajemy ubitą pianę i trzemy jasne ciasto, które był w zamrażalniku. Wkładamy do pieca na około 30 minut, termoobieg, temperatura u mnie ok. 130-150 stopni.
ja robię pleśniaka z agrestem ;)))
OdpowiedzUsuń