sobota, 10 sierpnia 2013

Ogórki kiszone

Ile gospodyń, tyle przepisów. Różnią się one szczegółami, dodatkami, nie wszystkie są konieczne. Ja ogórki kiszę już od 10 lat, nigdy nie popsuł mi się ani jeden słój, a kompozycję przypraw daję taką jaka jest w gotowych zestawach przypraw do kiszenia ogórków.

Składniki:
  •  10 kg ogórków
  • koper - 1 wiązka
  • ok. 6 główek czosnku
  • 4 korzenie chrzanu, ok. 20 cm
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Zalewa: 11 litrów wody zagotować i dodać sól (w proporcji: 5dag soli na litr przegotowanej letniej wody). Wymieszać i ostudzić.

Na 10 kg ogórków potrzeba ok. 23 litrowych słoi. Na dno każdego słoika daję po 2 ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu i gorczycy, po jednym listku laurowym i 1 ziele angielskie. Potem daję po 2 kawałki chrzanu - takie paseczki 2-3 cm i trochę kopru. Potem nakładam ogórki, w połowie słoika znowu 2 kawałki chrzanu 2 ząbki czosnku, trochę kopru i układam ogórki prawie do pełna, tak aby jeszcze na górę zmieścił się koper. Tak przygotowane słoje zalewam wodą z solą i zakręcam. Odstawiam na kilka dni, aby ogórki się ukisiły, potem przenoszę je do piwnicy. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnych ogórków, może po kilku dniach je zapasteryzować - w ten sposób przerwie proces kiszenia. Ja tego nie robię, cała rodzina lubi kwaśne ogórki. Jeszcze jedno: jak widać na zdjęciu, ogórki stoją w pojemnikach, ponieważ będzie z nich kipieć, w trakcie fermentacji.

Rady:
  • Do przetworów najlepiej używać soli niejodowanej, pisze na niej, że jest przeznaczona właśnie do zapraw.
  • Aby słoje dobrze trzymały - to dotyczy wszystkich zapraw - należy uważać z doborem zakrętek: słoje litrowe mają 2 rodzaje zakrętek z czterema lub sześcioma zaczepami. Jeśli do słoja z czterema zaczepami dobierzemy nakrętkę "na 6",  to słój będzie nieszczelny i jego zawartość popsuje się.

2 komentarze:

  1. Przepis ciekawy ale z małym mankamentem. Brak ilości soli do zalewy. Podejrzewam , że w granicach 22 do 24 łyżek soli na te 11 litrów wody. A woda ? Kranówka czy jakaś np. źródlana niegazowana ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę. Zawsze daję 5dag soli na litr przegotowanej letniej wody.

      Usuń