Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3 duże cebule
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1,5 szklani cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 łyżki gorczycy
W międzyczasie przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować i ostudzić.
Po 3 godzinach ogórki zalewamy ostudzoną zalewą. Nakładamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut (czyli na spód garnka dajemy ściereczkę,wkładamy słoje do garnka, wlewamy wodę, tak aby sięgała do 3/4 wysokości słoików, garnek przykrywamy i gotujemy; gdy woda się zagotuje przykręcamy gaz i gotujemy jeszcze 5 minut, potem od razu słoje wyjmujemy z wody).
Witaj Magdo. Za chwilę ruszam do pracy z Twoim przepisem w dłoni. Mam nadzieję na smaczne wyniki! Ewa
OdpowiedzUsuńmoja mama robiła jakieś 2 dni temu... przepyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. Ja najbardziej lubię takie ogórki jako dodatek do domowych hamburgerów.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy sok z ogórków odlewamy przed dodaniem zalewy ?
OdpowiedzUsuńJa nie zlewam soku z ogórków.
OdpowiedzUsuń