wtorek, 20 maja 2014

Zapiekanka rybna z bakłażanem i fetą

Dzisiejszy obiad: dorsz. Staram się raz w tygodniu przygotować rybny obiad, więc wymyślam nowe dania, by ryba nie kojarzyła się tylko z panierowaną kostką rybną lub rybnymi paluszkami i surówką z kapusty.

Składniki:
  • filet z dorsza, u mnie jeden spory wystarczył dla 2 dorosłych i 2 dzieci
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1/2 opakowania fety
  • olej
  • sól, pieprz
  • zioła: bazylia, oregano
Bakłażany myjemy i kroimy na plasterki. Układamy na blasze natłuszczonej olejem, solimy i zapiekamy 10 minut w piekarniku, temp. 180 stopni.

Cukinie obrane obgotowujemy, także pokrojone w plasterki, w osolonej wodzie ok. 5 minut.

Na oleju dusimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. Doprawiamy ziołami i solą.

Do naczynia żaroodpornego na dno wylewamy połowę sosu pomidorowego, na to układamy kawałki ryby. Przykrywamy plastrami bakłażana i cukinii. Górę polewamy sosem pomidorowym i posypujemy pokruszoną fetą.



Pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz