niedziela, 6 stycznia 2013

Bułki pszenne

Pyszne domowe bułeczki, które dzięki Thermomixowi robi się błyskawicznie. Urządzenie wyrabia idealnie ciasto w 2 minuty!, a potem tylko czas rośnięcia i do pieca! Oczywiście bez Thermomixa też można upiec bułki, wystarczy samemu zrobić zaczyn z drożdży, cukru, troszki mąki i pół szklanki ciepłej wody, a potem zaczyn wyrobić z pozostałymi składnikami.

SKŁADNIKI:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g oleju
  • 2  łyżeczki soli 
  • jajko do posmarowania
  • pestki słonecznika/dyni, mak do posypania
PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, wlać wodę, podgrzać 2 min/37stopni C/obr. 1
  2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrabiać 2 min./ Closed lid/dough mode
  3. Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut
  4. Ciasto podzielić na 10-12 części, uformować bułki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik ( u mnie elektryczny: 150 stopni, termoobieg)
  5. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub pestkami i piec ok. 20 min.


3 komentarze:

  1. pyszne bułeczki, poprosimy kilka do gdyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne!! Widzę, że też jesteś szczęśliwą posiadaczką thermomixa? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, dostałam Thermomix na gwiazdkę i jestem z niego baardzo zadowolona. Z nim każdy przepis wychodzi super!

    OdpowiedzUsuń